What is the Hijrah For You?

Salam to viewers and readers...
hye sumer.u all sihat x nh?klo sihat,alhamdulilah..kalo x sihat,juz take a rest n telan ubat tapi jgn pulakx bace  entry i nh taw..hehhehe..


PAda 27 november 2011,u all n i telah pon cuti tapi u all tahu x kenape kite cuti?most of people of coz tahu n sedar..but there are still gelintir manusia ni tgh mabuk lagi..x tahu kenape kite bercuti hari tuh...i memang celebrates hari tuh..sgt hepy..klo sesiapa yang celebrate Awal Muharam nh,konfem rase macam sumthing wrong,of coz macam ade kebaikan..Alhamdulilah la klo readers i nh sudaah pon sedar....disebabkan i nh busy sepanjang mase abot  a week ago..nak jadikan cerita,i memang x sempat nak buat entry sebab attend a few EVENT kt PWTC..*memang bajet...... OKEH...U all pon same kan??therefore,i nak wish la kat u all nh" Salam Maal Hijrah 1433H.."..and also Awal Muharram marks the first day of the first month in Islamic Calendar, Muharram.....i know,i know n i know memang terlewat giler utk wish but
lewat bukan tandanya tidak menyambut kan??nmun dengan kekangan masa dan realiti kehidupan,
maka blog terpaksa dilupakan sebentar cuma..hehehe..sebab tersangat busy like a bee...
Namun Alhamdulillah malam ini diberi kesempatan untuk menaip apa yang tersirat dalam kepala i nh yang timbul
semenjak 1 Muharram lagi..i mean 27 november kan!!!

what is da hijrah  for u??what is da hijrah for me?bla..bla..bla..banyak la pulak klo nak explain kt snie..

Bila tahun baru Masihi tiba, semua rakan penulis di fb muslim or  non muslim akan ''post'' sesuatu mengenainya include me okeh..kononnya nak berhijrah la kan...non muslim pon celebrate jugak malahan lebih merry dari kite taw....tak kira la yang berbunga-bunga ataupun straight to the point sahaja..Namun bila masanya Awal Muharam..hanya segelintir sahaja yang mengingati peristiwa penting dalam sejarah Islam ini.



.. I am not so sure about the history of Gregorian calendar or Lunar calendar, but it is kinda obvious that most Muslims, our Malaysian Muslims, really into the tradition of celebrating New Year's Eve which fall on the 1st of January every year. A very irony reality to ponder upon. 
tersangat rugi la  kalo korang or  seorang Muslim x nak amik tahu dgn kata laen x nk menyedari sesuatu yang paling penting dalam agamanya..*sory berlagak alim skit...
Now.let me remind you, Awal Muharram or Maal Hijrah is not just about giving awards to tokoh Maal Hijrah....Apakah maksud hijrah sebenarnya??yang sebenarnya(yuna punyer lagu nh x de makne kot)buat sampah jerk....kalau i nak explain kt snie i mean  mungkin entri ini akan menjadi entri paling panjang di  blog setakat ini..i think u better straigth to read here..please press  SINI to know detail..i x boleh nak buat syrahan kt snie naty kene saman kt JAKIM .hehehheee....



u all nak taw x??hijrah dalam diri kiter nh ade 3 type:
<3 :Hati
<3 :Minda
<3 :Sikap
.........

Transformasi Hati..
.Hati u all  mestilah bersih dari perasaan negatif,seperti hasad dengki,cemburu,benci,cepat meluat dengan perlakuan orang lain..dan pelbagai lagi unsur negatif..Hati perlu dijaga n dirapi dengan sebaiknya agar tidak tercemar dengan unsur yang boleh menggelapkan jiwa..Zikir,doa,dan ayat-ayat suci Al`Quran selalunya berkesan sebagai ''agen'' untuk mencuci hati..hehehee....bagus kan???

next.



Adaptasi Minda

Minda yang baik ialah minda yang sentiasa memandang sesuatu perkara dengan hati terbuka dan juga positif..
Bak kata pujangga,everything that happens having benefits (kebaikannya) and also disadvantagedk(eburukannya)..Jangan sesekali meletakkan minda dalam emosi..kerana emosi selalunya akan mempengaruhi minda.dalam sedar ataupun x sedar i mean koma kot.....Menjadi satu amalan jika merasa benci/kurang senang dengan seseorang,maka minda akan berfikir secara negatif,even u n me  tidak sedar,bahawa kita tidak tahu dengan situasi dan keadaan seseorang itu..



Ubah Sikap

Mencaci,menghina,mengumpat,talam dua muka,tikam belakang dan pelbagai lagi ragam negatif manusia mudah kita lihat kan?x takot dosa kew??aseyman..memang seram.tapi ini la terjadi sebenarnya taw.....Bagaimana bnde terkutuk nh terjadi..sila tanya Minda dan Hati.i mean i pon kene tanye hati n minda i yg x berape suci n bersih sebab tergumpat kt blog nh.hahhahahah.okeh...Perubahan sikap ke arah yang lebih baik adalah mustahil jika dilakukan immediately..for instance memaki..jika sudah menjadi kebiasaan bagi si mulut untuk memaki..,adalah payah for stopping from doing it..rite??..cuba perlahan-lahan insyaALLAH akan berhasil...Sebelum kita melakukan/menuturkan sesuatu,seharusnya kita menyedari bahawa 

every action and our talking  mungkin menyebabkan seseorang itu terluka..oleh itu beringatlah bahawa jaga sikap kita sebelum ada yang rakan mahupun masyarakat yang bakal tersinggung dengan perlakuan anda....









all in all, one thing I really wish to change for now is: I really want to start making a habit of waking up before Subh prayer...hehehehe... I wish all readers Happy Islamic New Year and let's wish for a another great year ahead. May Allah ease everything!

p/s:ini semua untuk kebaikan saje..kebaikan dari negatif tuh kan hijrah..i bukan nak nagging bodoh kat snie taw....hehhehehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 comments:

zOeY zAu YaH said...

bgus2..ada pemahaman yg mendalam berkenaan hijrah =)

Kim Hyun Arry said...

snyum selalu..hehe

Amoychanteks said...

thanks folo :)
folo sini jugak..

Bulan Syurga Firdaus said...

gd entry bro...

ILA HonEyBuNNy said...

hijrah ke arah y baik..;-)

HaziNiey PauLo said...

zoey:x fhm pon...surf tenet jgk..:)


kim:tenkiu....huhuhuhu

hafrawiey ozakawa said...

zoey:hehehe..mmg pon...tp kan..i surf tenet jerk..x begitu mahir..


kim:tenkiu

hafrawiey ozakawa said...

anoycoklat:tenkiu for visiting..


firdaus:tenkiu but my entry juz biase jew...

hafrawiey ozakawa said...

ila:hehehhee...btol2.


haziniey:u diam..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

off topic
suka baca novel ekk
byknyerrrr
ai loikeeee

HaziNiey PauLo said...

nvel ak 2...hahahahah

Nana Leina said...

wow.. baca jgak ke novel macm gini???