Salam MaulidurRASUL!!

Salam semua,especially,my readers and viewers..Dah hampir 2 bulan ai x update belog ini.so soory..hari ini befday nabi kite.so tergerak hati ai untuk tulis entry khas ini...talk wanna talk about sweet story..kalo u all ingat hari nih ari ape..tersangat bagus..hari ini hari kelahiran Nabi Muhammad…so,wajib la korang berselawat..whats mean for praises??when us praises for Him,automatically,we remember to Him..just same we love Him..love Him so much than others.
you know la kan,sekarang nih banyak sangat gossip liar pasal artis.tentang saying dan cinta.tapi kalo pasal blogger nh x de pulak..
Alhamdulilah.blogger menjaga nama baik blogger…ai nak tumpang la kejayaan yang hakiki ini..hahaha..stop here..
Blogger pada hari ini semua ade insurans kan…Kalo seseorg blogger itu terjatuh dari landasan agama disebabkan CINTA,macam mane?dapat ke pihak insurans tuh bayar kerugian..x dapat kan..ok la….oleh itu,ai nak la berkongsi cerita yang menarik bagi ai dan mungkin tak menarik bagi u all..
Ai dengar and lihat.kalo dengar jee jawabnya tipu la ai.. cinta nh ade banyak kategori.betol ka??cinta buta,cinta rabun,cinta binatang and cinta 3 segi,cinta 4 segi and bersegi-segi.. bla,bla,bla…..
But..mase watch Youtube.nak download la kan video cinta nh.nak bagi inspiration gitu.,,tibe-tibe..tertengok la satu video bertajuk Bicara Cinta..ai tot trailer telenovela BICARA HATI tapi salah..rupe-rupenya,video keinsafan gitu…berkisahkan cinta yang HALAL lagi digalakkan..
iaitu cinta kepada Allah and Rasul.mak oi..banyak pulak lectures ai hari nh..potpetpetpot…ai                       nak bercerita tentang C.I.N.TA…..

Whats mean for L.O.V.E ??
OR
Whats mean for C.I.N.TA??

Baeklah,akan ai bercerita or berpotpet kat sinie sambil menonton Bicara Cinta kali ke 4.bagi member inspirasi yang terbaik kalo bab cinta..hehehe..


Cinta seseorang yg datang sebelum berkahwin itu
sebenarnya tidak halal
sehinggalah pasangan itu tlh ijab kabul THEN dilafazkan..tapi x tahu la kalo u all nak anggap mcam mne kan..hehehehe…so far,banyak pasangan yg tak ambik peduli…mungkin menganggap benda mcm nh remeh temeh..but for me,its very wrong.

Ditakdirkan manusia dijadikan berpasangan
bg melengkapi satu sama lain.yang gay tuh..maaf la..tak termasuk dalam list taw..yg lesbian pon sama,tak diiktiraf kat mesia nie..
Untuk pengetahuan u all,kita akan berkahwin dgn jodoh
yg telah ditetapkan sejak azali  lagi…wah gitu…kalo couple awal nh??telah ditetapkan or kite yg cari nahas..nahas la sssangat..

Walau siapa pun jodoh yg ALLAH tetapkan,tak kire la..kurang nasib baek*OKU(mungkin pasangannya juga OKU)Ade jugak yg kurang berpuas hati dgn pasangan disebabkan tidak sefahaman…suke hati la..In Fact,terima dgn hati yg redha.
Tidak mustahil die org yg kita benci,die jugak yg kite saying.
Dan mungkin jugak,org yg kita syg.lama-lama die yang kite benci dalam dunia..lepas bercerai kot..hahahahha..*gelak super jahat..

Yg penting,tapi tak la sangat
cinta yg kita bina adalah berlandaskan
cinta yg ditetapkanNya...u all janganlah lebih-lebih.mentang-mentang cinta boleh dipetik,suke hati u all je nak petik ,tak kire putik ke tak..
insyaAllah..kAlo u all dapat ape yang u all hendak..Alhamdulilah…syukur Ya Rabb!!!!...

saya insan biase tersangat pasti tentang bab ini sebab sudah pelajari kat sekolah.opss..silap..cikgu ai tak pulak mengajar subjek Cinta ini..bla.bla.bla....kenapa ai dapat tahu tentang LOVE dalam versi omputeh then CINTA dalam versi Malaya gitu.!!baiklah..ai nak buat pengakuan la..ai dapat pengetahuan yang tak masuk exam nh semasa mendengar satu leterer besar oleh para ustaz moden*mulut puaka cikit..hahahha..


Antara bende yang ai dengar ialah…

<3::   "Dia tersangat mulia sangat….
My answer:: u know,orang yang berkuasa kat Negara kite nh were respected very much even we didn’t know them personally.of course,kite semua badget mereka tuh mulia even setengah daripada mereka je mulia jika diperhatikan secara rawak.tapi Nabi kite x begitu.sejak dilahirkan,memang mulia…tiada cacat cela…
<3::    Selalu ada bila aku senang. Masa aku susah lagi la aku rasa dia ada.."
My answer::Susah senang sememangnya bergantung pada Tuhan sebab Dia yang mencipta u all semua include me yah!!based on our determination la..kalo kita lebihkan usaha,maka,pencapaian agak memuaskan..tapi kite juga ade kuasa sakti.deangan cara berselawat,kite akan mendapat syafaat.whats mean for syafaat?google please in case if u don’t know…moreover,kite akan dilindungi mase susah and senang..
“Hari ini lebih baik dari semalam kan!!”yang susah cube kite senangkan ia..
<3::   "Bila rindu, aku baca ayat cinta or puisi yang mencairkan yang dia bagi.."
My answer::Ayat cinta yang dikurniakan itu bukan ayat power sebarangan..boleh didapati di mana kedai dakwah tapi mudah untuk dihayati tanpa Iman yang teguh..ayat yang bawa manfaat di dunia mahupon akhirat yang kan mendatang.orang berselawat sini sane tapi kite??ignat ke tak selawat tuh...*macam Ustaz Hypo pulak aku nh..

<3::  "Bila aku nak apa-apa, aku minta pada dia.."
My answer:: What I want in this world,of course, I must do something for getting it..while praying to Him.minta disini bermaksud mohon ataupon berdoa.bukan memeluk tubuh tanpa berbuat apa-apa..wah gitu…with that,our prophet will helps us with pray to our God…orait!!!
Usaha + Doa = Kehendak yang diredhaiNya!!=umat Dia
<3::   "Bila aku gundah..aku fikir dia, terus rasa tenang.."
My answer:fikiran biarlah betol tanpa aral melintang taw..katakan tak nak kepada lalai dan kecuaian..tapi katakan hendak kepada kebenaran..bila berfikir biarlah beralaskan kebenaran supaya lebih jelas dan tenang apa yang kite berfikir itu…bila jiwa bersih,nabi kita suka.senang la nabi nak mengaku kita as his followers.
<3::   "Best tau bercinta dengan dia..! Kau pun boleh bercinta dengan dia."
My answer:bila bercinta dengan die,u all jangan pulak lupe ka tai taw.hehehe..tersangat best bile bercinta sebab dapat memberi bravo baru kepada diri kite nh..die juga bercinta dengan Tuhan,tapi kalo kite ingat je dekat die,boleh la jadi kekasih kite….not gay anymore here okeh….sebab Nabi kite LELAKI.
“not matter its difficult,we just through it by own self..”
Sapa dia nh?mesti berfikir secara bijak..siapa lagi harus kita puji selain dia??
Oh yeah…
Aah.
Yup..
Dia adalah Ahmad  kita. Nabi kita. Nabi muhammad…
Orang selalu ingat bercinta ni sesama manusia saje..dah lupe alamat rumah sendiri kalo bercinta dengan G/B Friends. Even dengan makhluk-makhluk lain pun kita digalakkan bercinta…Makhluk disini membawa erti ciptaan Allah yang laen Llol.. Bercinta dengan pokok, bercinta dengan laut, bercinta dengan gunung-ganang then bercinta dengan saya.. Mereka juga ada hak untuk dicintai, disayangi dan bebas daripada kerosakan manusia di atas bumi….lagu kat radio pon banyak member galakan untuk bercinta tapi kat manusia je la…
Cinta pada manusia pula adalah satu fitrah yang tidak boleh dinafikan,..cinta kat kaum sendiri pon termasuk tapi bab nie telah lari dari topic la sikit kan…satu rahsia yang u all x taw sesame sendiri pasal manusia disekeliling ialah setiap orang dalam diam sedang mengejar cinta manusi yang laen..i mean.mencari cinta sejati gitu...
Tapi berapa ramai yang mahu mengejar cinta Nabi?
 Berapa ramai yang sedang mengejar cinta Nabi?
dan berapa ramai yang betul-betul mengejar cinta Nabi?
Seriously,memang tak banyak tapi ramai terutama hari nak kiamat…Sorry  la sis and bro..terslah potpet pada mase yang salah ini..huhuhu..SALAM MAAF dari  Ai..












  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

zOeY zAu YaH said...

mmg ada gaya lecturer hihi..

My Life's Journey said...

Salam pekenalan .. umi suke entri ni ..waa lama jugak tak update blog hihi ..


umi datang nak ucap selamat nyambut maulidur rasul :)

Mata Pena Fadz said...

;) thanks for sharing...like2...

Mata Pena Fadz said...

;) thanks for sharing...like2...